Nie marnuj-wykorzystaj!
Społem Zakopane sprzeciwia się marnowaniu żywności.
„Rozważ rozsądnie” - to hasło naszej kampanii społecznej we współpracy
z Caritas Archidiecezji Krakowskiej oddz. Zakopane Kuchnia Brata Alberta
– budujmy razem świadomość na temat marnowania żywności.
W Polsce, rocznie marnuje się około 6 mln ton żywności, z czego 60% pochodzi z gospodarstw domowych.
Polacy najczęściej wyrzucają:
• pieczywo 23,7%
• wędliny 12,8%
• owoce / warzywa 13%
Statystyki podają, że:
• W gospodarstwie domowym, złożonym z 4 osobowej rodziny średnio marnuje się rocznie około 200 kg jedzenia co stanowi kwotę 3,5 tyś zł rocznie.
Co wpływa na to, że tyle jedzenia wyrzucamy?
• Nie sprawdzamy dat ważności na produktach;
• Zakupy robimy spontanicznie przez co kupujemy za dużo;
• Ulegamy promocjom – kupujemy więcej niż potrzebujemy;
• Robimy zakupy głodni – co wpływa na większe zakupy;
• Nie sprawdzamy zapasu, który mamy w domu – dublujemy zakupy;
• Brak wiedzy odnośnie prawidłowego przechowywania produktów spożywczych;
• W produkcji podstawowej marnowana żywność jest na poziomie 15%
• Przetwórstwo 15%
• Transport i magazynowanie – 1%
• Handel detaliczny 7%
Społem Zakopane radzi:
* Sprawdzaj daty ważności.
* Przygotuj się do zakupów, sprawdź co masz w domu aby nie zdublować produktów.
* Przemyśl zakupy promocyjne czy na pewno potrzebujesz 4 takich samych produktów w cenie 3?
* Nie rób zakupów z pustym żołądkiem, niech zadziała rozsądek a nie głód
* Wiesz, że nie zjesz tego co masz w lodówce – podziel się z innymi.
* Owoce lub warzywa nie nadają się do bezpośredniego spożycia? - przerób je!
Czy wiesz jak powinno się przechowywać owoce i warzywa?
Choć warunki magazynowania zależą, miedzy innymi, od stopnia dojrzałości owoców i warzyw, to istnieją ogólne zasady, które warto wcielić w życie.
NAJWAŻNIEJSZE – nie przechowujmy owoców i warzyw w foliowych siatkach.