Alkaliczna woda źródlana

Woda Święcicki Zdrój, jest alkaliczną wodą źródlaną, niskozmineralizowaną, przeznaczoną do codziennego spożycia.

Codzienne spożycie wody źródlanej Święcicki Zdrój może przyczynić się do zachowania zdrowia, dobrego samopoczucia i odpowiedniej kondycji.

ZALETY WODY ŹRÓDLANEJ ŚWIĘCICKI ZDRÓJ
1. Alkaliczny/zasadowy odczyn wody o pH=8,3 może być pomocny w zwalczaniu skutków zakwaszenia organizmu; odczyn zasadowy wody Święcicki Zdrój wynika z obecności wodorowęglanów
2. Niska zawartość sodu i potasu w wodzie Święcicki Zdrój może być korzystana dla osób ze schorzeniami układu sercowo-naczyniowego
3. Zrównoważona zawartość wapnia i magnezu w wodzie Święcicki Zdrój nie jest przyczyną zaparć ani biegunek podczas spożywania
4. W wodzie Święcicki Zdrój nie stwierdzono obecności szkodliwych azotanów, azotynów i fosforanów
5. Woda źródlana Świecicki Zdrój nie ma statusu wody leczniczej, dzięki czemu może być spożywana przez każdego. Wody lecznicze są przeznaczone do terapii konkretnych schorzeń,
a nie do codziennego użycia.

Woda stanowi przeciętnie 60% masy ciała człowieka i jest składnikiem każdej jego komórki. Umożliwia przebieg procesów życiowych w organizmie. Woda to doskonały rozpuszczalnik dla wielu składników, zapewnia transport składników odżywczych
i tlenu do komórki oraz produktów przemiany materii i dwutlenku węgla z komórek. Woda jest potrzebna do prawidłowego przebiegu procesu trawienia i regulacji temperatury ciała. Zapewnia ochronę narządów wewnętrznych, m.in. mózgu czy gałki ocznej, umożliwia właściwą ruchliwość stawów.

Zawartość wody w organizmie człowieka powinna być utrzymywana na stałym poziomie. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia ilość spożywanej wody powinna wynosić 30 ml/kg masy ciała/dzień (osoba ważąca ok. 70 kg powinna wypijać 2,1-2,3 l wody). Taka ilość wody powinna być spożywana z dietą w postaci napojów lub jako składnik produktów spożywanych. Zapotrzebowanie na wodę wzrasta w trakcie przebywania w otoczeniu o podwyższonej lub obniżonej temperaturze oraz obniżonej wilgotności. Przy wzmożonej aktywności fizycznej następuje utrata wody wraz z potem oraz przez płuca, co wiąże się z koniecznością większego spożycia płynów.
W ostatnich latach nastąpił dynamiczny wzrost konsumpcji wód źródlanych. Według skali pH wody źródlane systematyzuje się jako kwaśne (wartość pH 5-6), neutralne (wartość pH 6-7) i alkaliczne/zasadowe (wartość pH 8-10). Większość wód źródlanych charakteryzuje się zakresem pH 5,7-7,7. Tylko nieliczne wody są alkaliczne, w tym woda źródlana Święcicki-Zdrój o pH równym 8,3.
Korzystny wpływ wody alkalicznej może ujawnić się już bezpośrednio po spożyciu poprzez neutralizowanie kwasów znajdujących się w przewodzie pokarmowym. Natomiast po wchłonięciu z przewodu pokarmowego woda alkaliczna może łagodzić skutki zakwaszenia organizmu.Zawartość wody w organizmie człowieka powinna być utrzymywana na stałym poziomie. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia ilość spożywanej wody powinna wynosić 30 ml/kg masy ciała/dzień (osoba ważąca ok. 70 kg powinna wypijać 2,1-2,3 l wody). Taka ilość wody powinna być spożywana z dietą w postaci napojów lub jako składnik produktów spożywanych. Zapotrzebowanie na wodę wzrasta w trakcie przebywania w otoczeniu o podwyższonej lub obniżonej temperaturze oraz obniżonej wilgotności. Przy wzmożonej aktywności fizycznej następuje utrata wody wraz z potem oraz przez płuca, co wiąże się z koniecznością większego spożycia płynów.
W ostatnich latach nastąpił dynamiczny wzrost konsumpcji wód źródlanych. Według skali pH wody źródlane systematyzuje się jako kwaśne (wartość pH 5-6), neutralne (wartość pH 6-7) i alkaliczne/zasadowe (wartość pH 8-10). Większość wód źródlanych charakteryzuje się zakresem pH 5,7-7,7. Tylko nieliczne wody są alkaliczne, w tym woda źródlana Święcicki-Zdrój o pH równym 8,3.
Korzystny wpływ wody alkalicznej może ujawnić się już bezpośrednio po spożyciu poprzez neutralizowanie kwasów znajdujących się w przewodzie pokarmowym. Natomiast po wchłonięciu z przewodu pokarmowego woda alkaliczna może łagodzić skutki zakwaszenia organizmu.

I. WODA ALKALICZNA MOŻE NEUTRALIZOWAĆ DZIAŁANIE KWASÓW W PRZEWODZIE POKARMOWYM
Jama ustna

Produkty spożywcze o odczynie kwaśnym mają udowodnione działanie erozyjne na szkliwo zęba i zębinę (pH < 5,5) oraz na cement korzeniowy (pH < 6,2). Proces odbudowy zniszczonych tkanek zęba zachodzi jedynie wtedy, gdy pH w jamie ustnej utrzymuje się powyżej 5,5 przez dłuższy czas. Do kwasów pokarmowych o działaniu erozyjnym zalicza się między innymi kwas cytrynowy, jabłkowy, fosforowy. Kwasy spożywcze zawarte są w napojach typu soft drink, napoje energetyzujące, soki owocowe, alkohole (wino wytrawne, piwo), owoce cytrusowe, owoce jagodowe, produkty z dodatkiem octu, sosu winegret, keczupu, musztardy. Za wzmożoną syntezę szkodliwych kwasów w jamie ustnej odpowiedzialne są również produkty bogate w cukry proste oraz słodkie napoje. Występujące w jamie ustnej kwasy mogą być częściowo neutralizowane przez ślinę albo produkty alkaliczne, takie jak woda alkaliczna.

Przełyk
Choroba refluksowa przełyku (refluks żołądkowo-przełykowy,) to schorzenie, w którym występuje nieprawidłowe cofanie się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku. Głównym objawem jest zgaga, a powikłaniem - stan zapalny przełyku. W stanach zapalnych przełyku, kwaśne produkty spożywcze dodatkowo drażniąc błonę śluzową przełyku powodują ból. Woda alkaliczna może neutralizować w przełyku zarówno kwaśną treść pokarmową, jak i kwasy spożywcze.

Żołądek
W żołądku znajduje się kwas solny nadający sokowi żołądkowemu odczyn kwaśny (pH ok. 1,5). Kwas solny pełni ważną funkcję
w procesie trawienia, ale niestety ma silnie właściwości żrące. Śluz występujący w żołądku chroni ściany żołądka przed kwasem solnym oraz samostrawieniem. Jednak zbyt duża zawartość kwasu solnego w soku żołądkowym prowadzi do nadkwaśności i uszkodzenia naturalnej bariery ochronnej śluzu. Nadkwaśność może towarzyszyć chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, nerwicy, przewlekłemu zapaleniu żołądka, ostremu zapaleniu żołądka spowodowanemu stosowaniem salicylanów lub alkoholu, a także może występować u osób nadużywających mocnej herbaty i kawy, palaczy tytoniu oraz u chorych leczonych kortykosterydami. Wskazane jest wówczas stosowanie diety oraz środków alkalicznych w celu neutralizacji nadmiaru kwasu solnego i zmniejszaniu jego skutków działania.

Jelito
W wyniku ostrych biegunek może dojść do zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, między innymi w wyniku utraty związków o charakterze zasadowym (wodorowęglanów). Spożywanie wody alkalicznej może uzupełnić niedobór tych związków w jelicie.

II. WODA ALKALICZNA MOŻE BYĆ POMOCNA W UTRZYMANIU RÓWNOWAGI KWASOWO-ZASADOWEJ ORGANIZMU
Równowaga kwasowo-zasadowa, czyli równowaga pomiędzy związkami kwasowymi i związkami zasadowymi, jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu. Większość komórek ma wąską tolerancję na zakwaszenie, gdyż tylko stałe pH warunkuje prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, które służą odżywianiu i odtruwaniu komórki. W związku z tym w celu utrzymania prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej u osoby zdrowej pH krwi ma bardzo wąski zakres od 7,35 do 7,45. Dlatego w organizmie muszą istnieć mechanizmy kontrolujące i przywracające prawidłowe pH we krwi. Do głównych ogniw regulacji równowagi kwasowo-zasadowej należą płuca, nerki, układ kostny, przewód pokarmowy oraz tzw. układy buforowe krwi (układ kwas węglowy/wodorowęglany i układ hemoglobinowy). W celu utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej organizm dąży do wydalenia takiej ilości kwasów i zasad, jaka powstaje w wyniku procesów metabolicznych w organizmie oraz jest wprowadzana do organizmu wraz z dietą. W warunkach fizjologicznych organizm jest narażony na gromadzenie kwasów. Dlatego codzienna dieta powinna się składać w 80 % z produktów zasadotwórczych i obojętnych, natomiast resztę (20%) powinny stanowić produkty kwasotwórcze. Niestety współczesna dieta charakteryzuje się przewagą produktów kwasotwórczych. Spożywcze produkty kwasotwórcze, to takie, które wchodząc w metabolizm organizmu, ostatecznie powodują jego zakwaszenie. To przede wszystkim mięso (w tym ryby, drób) oraz jego przetwory, jaja i produkty zbożowe. Natomiast produktami zasadotwórczymi, które przeciwdziałają kwasicy, są warzywa, owoce, mleko, sery. Zdolność zapobiegania zakwaszeniu organizmu może mieć woda alkaliczna, która w odróżnieniu od wymienionych wcześniej produktów zasadotwórczych, szybko się wchłania i może przeciwdziałać zakwaszeniu organizmu od razu po wchłonięciu.

Oprócz nieodpowiedniej diety również inne czynniki mogą sprzyjać zakwaszeniu organizmu:
• biegunka (zwiększone wydalanie związków zasadowych wraz z masami kałowymi)
• nadmierna fermentacja jelitowa spowodowana niewłaściwą dietą lub beztlenową florą jelitową
• nadmierne stosowanie używek: kofeiny, alkoholu, nikotyny
• nadwaga i brak aktywności fizycznej
• nadmierny wysiłek fizyczny (u sportowców)
• stres i ciągły pośpiech
• przewlekła gorączka
• działania niepożądane niektórych leków np. środków przeczyszczających, salicylanów, diuretyków oszczędzających potas
• Na zakwaszenie organizmu narażone są szczególnie osoby z:
• zespołem wadliwego trawienia lub wchłaniania (zwiększony napływ do jelita grubego niestrawionych lub niewchłoniętych węglowodanów powoduje wzrost syntezy kwasu mlekowego)
• zaburzeniami metabolicznymi np. w przebiegu cukrzycy
• upośledzoną funkcją nerek
• nieprawidłową drożnością dróg oddechowych
np. przewlekłe stany zapalne oskrzeli, astma
• ograniczoną ruchomością klatki piersiowej
np. w wyniku stanów zapalnych stawów i kości
• zespołem bezdechu w czasie snu.

Zwiększoną skłonność do zakwaszenia mają ludzie starsi. Związane to jest ze zmniejszoną zdolnością nerek do wydalania związków o charakterze kwaśnym, zmniejszoną czynnością płuc, niewydolnością krążenia, występowaniem cukrzycy, skłonnością do zaparć (i w związku z tym nadużywaniem środków przeczyszczających) oraz z większą potrzebą stosowania różnych leków np. salicylanów ze względu na ich działanie przeciwbólowe i przeciwreumatyczne. Przewlekłe zakwaszenie organizmu może sprzyjać rozwojowi osteoporozy. Kiedy rezerwy zasadowe krwi okazują się niewystarczające, organizm wykorzystuje inną możliwość przywracania równowagi kwasowo–zasadowej. Jedną z możliwości jest demineralizacja kości i uwolnienie wapnia z kości do krwi. Należy również zwrócić uwagę na fakt, że zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej wpływają na losy leków w ustroju. Może dojść do zmiany wchłaniania, transportu, metabolizmu i wydalania leków z organizmu, a to z kolei może zmniejszać skuteczność farmakoterapii różnych schorzeń. Do podstawowych objawów zakwaszenia organizmu można zaliczyć: zmęczenie, bezsenność, nadmierne napięcie nerwowe, depresję, brak apetytu, bóle głowy, zaburzenia przemiany białek, tłuszczów, węglowodanów oraz częste infekcje i zmiany na skórze.
Badania naukowe wskazują na korzyści w spożywaniu wody alkalicznej m.in. obserwuje się poprawę gęstości mineralnej kości i masy mięśniowej, zmniejszenie częstości zapadania na choroby układu sercowo-naczyniowego, działanie ochronne na komórki trzustki wytwarząjące insulinę. Zawarte w wodzie alkalicznej wodorowęglany mogą sprzyjać alkalizacji wydzieliny oskrzeli, co prowadzi do jej upłynnienia i ułatwia odkrztuszanie. Działanie to może okazać się korzystne w przypadku schorzeń układu oddechowego.
Woda alkaliczna może być pomocna w leczeniu kamicy moczanowej oraz kamicy cystynowej. Podstawą leczenia kamicy moczanowej jest alkalizacja moczu, gdyż w miarę wzrostu pH wzrasta rozpuszczalność moczanów, a to zapobiega ich odkładaniu w nerkach. Wśród zaleceń dietetycznych dla osób z kamicą moczanową wymienia się więc stosowanie alkalizujących napojów zawierających wodorowęglany. Podobnie alkalizacja moczu zwiększa rozpuszczanie się cystyny, której odkładanie się w nerkach jest przyczyną kamicy cystynowej.
Stosowanie wody alkalicznej w wyżej wymienionych przypadkach oraz w innych poważnych schorzeniach powinno być skonsultowane z lekarzem.

folder informacyjny do pobrania


powrót