Chleb z nasionami Chia - Nowość

Polecamy Nowość z Piekarni Szymonek:
Chleb z nasionami Chia, źródło błonnika, białka i kwasów tłuszczowych omega-3.

Chleb z nasionami Chia to źródło zdrowia! 
Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), zwana też chia – gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych, pochodzący z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali[2]. Bardzo ceniony ze względu na swoje nasiona. Uprawiany przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie nadal powszechny w Meksyku i Gwatemali. Nasiona służą do przygotowywania odżywczych napojów i żywności. Słowo Chia pochodzi od słowa Chian w języku nahuatl, znaczącego oleisty.
Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 – około 64%. Nasiona Chia nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu.

Nasiona Chia :

5 powodów, dla których warto stosować nasiona chia:


powrót