Piekarnia Szymonek wypuszcza nowy produkt - Bułeczki sojowe.
Nasze bułeczki sojowe dodatkowo są wzbogacone ziarnami sezamu i słonecznika. Pyszne w smaku, o ciekawym kształcie. Waga bułeczki 0.07 kg. Polecamy serdecznie.
Co to jest soja?
Soja i jej produkty znalazły zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w lecznictwie, gdyż soja posiada liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Soja to bogate źródło pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych i fitoestrogenów, które mogą łagodzić objawy menopauzy, obniżać poziom ciśnienia i cholesterolu, zapobiegać osteoporozie, a nawet niektórym nowotworom.
Soja to roślina, której owocem jest strąk zawierający do czterech nasion różnego koloru i wielkości. Nasiona soi - i produkty na ich bazie - mają wiele właściwości leczniczych, wartości odżywczych i smakowych, dlatego znalazły zastosowanie zarówno w lecznictwie, jak i w kuchni. Nasiona są bardzo bogatym źródłem białka roślinnego w diecie, często uważanego za substytut białka krowiego w żywieniu. Specjaliści do spraw żywienia tłumaczą, że 50 g ziarna sojowego zastępuje półtorej szklanki mleka krowiego lub 150 g wołowiny, tyle że to białko – w przeciwieństwie do zwierzęcego – nie zawiera szkodliwych puryn, które utrudniają przyswajanie wapnia. Drugim ważnym składnikiem są lipidy zawierające m.in. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), tj. kwas linolowy, kwas oleinowy oraz kwas a-linolenowy. Jednak za najcenniejszy składnik uważa się fitoestrogeny. To grupa związków o budowie i funkcji podobnej do naturalnych estrogenów.